#تفسیر سوره حمد
#«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
عن النبی (صلی الله علیه و آله): کل أمر ذی بال لم یبدأ فیه باسم الله فهو أبتر»
ترجمه: هر امر مهمی که بدون بسم الله آغاز شود به نتیجه نخواهد رسید.
باء در بسم الله: به معنای استعانت است در عربی گفته میشود کتبت بالقلم (یعنی با قلم نوشتم)
اسم: به معنای نام و نشان
#مخلوقات نیازمند محض به خداوند
قبل از بیان ادامه بحث لزوماً باید مقدمهای در نوع رابطه خلقت با خداوند بیان شود؛
بنا بر نظر ملاصدرا تمام ماسوی الله (یعنی هر آنچه که خداوند آفریده) وجود ربطی به خداوند دارند به این بیان که:
بعضی فکر میکنند که رابطه خداوند با مخلوقات رابطه بنّا با ساختمان است، یعنی ممکن است بنّایی ساختمانی را بنا کند و خودش بمیرد ولی ساختمان سالها بعد مرگ بنّا همچنان باقی باشد، بنابر این دیدگاه مخلوقات در اصل ایجاد نیازمند به خداوند هستند یعنی باید خدایی باشد تا مخلوقات را از عدم به عالم وجود بیاورد و ادامه حیات دیگر نیازی به خداوند نیست!!!
در حالی که این برداشت صحیح نیست، رابطه خداوند با مخلوقات رابطه نور است با چشمه نور، شما در شب تاریک چراغ قوه را یک لحظه روشن میکنید و بعد چراغ را خاموش کنید، آیا با خاموش شدن چراغ نور باقی میماند؟ به محض خاموش شدن چراغ نور هم محو میشود.
عین همین قضیه در رابطه با خالق و مخلوقات است، یعنی همانگونه که نور لحظه به لحظه و آن به آن از منبع نور وجود میگیرد، همه موجودات لحظه به لحظه از خداوند کسب وجود میکنند، بطوری که اگر یک لحظه خداوند توجه اش را از موجودات بردارد همه چیز محو میشود (تاکید میشود محو میشود نه اینکه خراب شود و تلی از خاکستر باقی بماند)
به عبارت دیگر همه موجودات و جنب و جوشهایی که در موجودات است از سیال بودن مایعات تا سفت و سخت بودن جامدات تا رشد گیاهان و حرکت حیوانات و جوامد و ... میبینیم بسان فیلمی است که از ویدئو پروژکتور به دیوار تابانده شده، که به محض اینکه ویدئو پروژکتور خاموش شود یا جلوی لنز آن را بگیریم همه تصویر روی دیوار محو میشود.